Recycleren: kleed wordt kleedje + rokje

Een bomvolle kleerkast, en toch weinig om aan te trekken. Dat is het gevolg van meerdere kilo's vermageren. Alvorens nieuwe kleren te gaan kopen, besloot ik eerst eens die kasten uit te mesten, en alles wat te groot was, of uit de mode, weg te doen. Met (voorlopig) het volgende resultaat:

  • 2/3e van de broeken gingen naar de klerencontainer
  • de helft van mijn rokken ging mee de zak in (uitgezonderd 3 stuks die met wat retouches mogelijks nog terug de kast in mogen)
  • idem voor de kleedjes (daar zijn de retouches al van voltooid en goedgekeurd)

En toen kwam ik ook dit gebreid kleedje tegen, dat ik amper droeg wegens nogal weinig verhullend.

Nu het eindelijk wat deftig past, vind ik het te lang, en niet meer mooi (voor mezelf). Het belandde ook bijna in de zak, tot de dochters in koor riepen "Mama, dat is een mooi kleed!", en allebei enthousiast waren toen ik voorstelde om er voor hen iets uit te maken. Oeps, 1 kleedje geraakt eruit, maar 2? Gelukkig gaf Kaat onmiddellijk aan dat ze liever een rokje wilde. Oef, probleem opgelost.

De onderste strook werd afgeknipt en met de overlock aan een taille elastiek gezet. En rokje klaar !! Het is mijn snelste project ooit, want geen zijnaden dicht te stikken en de gebreide boord is de perfecte zoom !!

Ook voor het kleedje (het patroon van dit kleedje, ondertussen weer een maat groter) hergebruikte ik zoveel mogelijk afgewerkte boorden. De naden van de mouwen werden zo smal mogelijk afgeknipt. De onderste 10cm liet ik dicht, om geen ingestopte overlockdraad te hebben aan de mouwboord. De originele halsboord werd eveneens behouden.

Omdat de halsuitsnijding van het oorspronkelijke kleed wel heel diep was, moest ik het patroondeel van het voorpand ettelijke centimeters lager leggen dan de schoudernaad. Voor het rugpand had ik dan de keuze: halsboord recupereren, maar geen doorlopende strepen met het voorpand, ofwel toch voor die doorlopende lijnen gaan, en knoeien om er een mooie halsboord aan te zetten. Ik koos voor de gemakkelijkste (eerste) oplossing. Immers, als ik naar gekochte kledij kijk, dan gebeurt het zelden dat lijnen of tekeningen doorlopen in de verschillende panden...

De lijnen van de mouwen lopen redelijk goed door in het voorpand, maar om bovenstaande reden veel minder in het rugpand. Maar dat stoort me nog minder dan in de zijnaad...

De enige fout die ik maakte en waar ik me te laat van bewust was, is dat er aan het patroon uit de B*Inspired by Poppy nog een halsboord bij kwam, en dat ik het patroon dus eigenlijk onder de originele halsboord had moeten spelden in plaats van erop. Ook voor Lien is de halsuitsnijding dus wat aan de diepe kant, maar niets wat niet opgelost kan worden met een tshirt of een sjaaltje...

Mijn kast is weer een beetje leger, en met weinig moeite (het nadenken en puzzelen over wat te recupereren viel, was nog het meeste werk) hebben de dochters een goedkope nieuwe outfit die ze met veel plezier dragen !!

En nu de rest van de kast nog opruimen, maar dat zal een lenteschoonmaak-project worden ;-)

Saturnus

Samen met het stof van dit verjaardagskleedje kocht ik op het Stoffenspektakel voor Lien een stofje met planeten. Het werd onmiddellijk goedgekeurd, want laat nu net Saturnus met de ringen haar lievelingsplaneet zijn! Regelmatig kreeg ik de vraag of ik er al iets van gemaakt had. Hoog tijd dus om er werk van te maken...

Ik haalde "Stof-voor-durf-het-zelvers 2" boven, en samen kozen we de combinatie Lilly-Lotte-Rose-terugflapmouw. In de buitenste patroondelen van het voorpand voegde ik nog plooien toe volgens de uitleg in SVDZ1.

Maar ook de achterkant knipte ik door om er paspel tussen te steken en te laten doorlopen in de rok.

De 6 rokpanden werden zo breed gemaakt als de hoeveelheid stof me toeliet.

Hoewel ik het bovenstukje naar de taille toe aan weerszijden al 5mm verbreedde, bleek bij de fotoshoot dat Lien het kleedje nooit alleen aan of uit zou krijgen. Zelfs met mijn hulp was het wringen en trekken. Zo zou het kleedje geen lang leven beschoren zijn. Naailes to the rescue !! Eén van de zijnaden werd boven en onder de taillelijn losgetornd om er een blinde rits in te zetten. En we zijn weer wat wijzer geworden, de volgende keer loopt de rits in middenrug nog een stuk door in het rokpand!!

De zoveelste Candy

In oktober zag ik op het Stoffenspektakel in Hasselt de stoffen van deze winterse Candy dress nog liggen in twee andere kleuren, en ik heb getwijfeld om een lapje voor mezelf te kopen. Maar een concreet project had ik niet, en dan zouden de dochters al lang uit de kleedjes gegroeid zijn om nog assorti over straat te kunnen paraderen. Had ik geweten dat Lien 2 weken later zou klagen dat de mouwen van haar kleedje toch wel heel kort waren, en dat ze zo graag een nieuw exemplaar in datzelfde glitterstofje wou, dan had ik het wel gekocht... Een oproep op facebook en de vraag bij een collega die nog naar het Stoffenspektakel in Leuven trok, leverden spijtig genoeg niets op. Ook in mijn stoffenvoorraad vond ze niets dat haar kon bekoren. Dus wachtten we op de solden, en bezochten een nieuwe stoffenwinkel in Kuringen. Na ettelijke rollen uitgehaald te hebben (zij katoen, ik "lelijke"), koos ze voor een paars gebreid stofje.

Ik denk dat dit het snelste naaisel ooit geweest is. Woensdagvoormiddag het stof gekocht, onmiddellijk voorgewassen, 's avonds geknipt (patroon lag dan ook al lang klaar), donderdagavond voor 3/4e in mekaar gezet en vrijdagmiddag verder afgewerkt. Alleen het donkere winterweer en de drukke weekends gooiden roet in het eten om het ook snel op de blog te krijgen...

Het werd terug een winterse versie met lange mouwen en een hogere kraag.

Lien is er heel content mee. En wie weet vinden we dat andere stofje toch nog op een volgende editie van het Stoffenspektakel...

Leeskussens

Na de overdaad aan kadootjes voor de verjaardagen, van de Sint, en onder de kerstboom, krijgen de kinderen als beloning voor het voorlezen van de nieuwjaarsbrieven meestal nog (slechts) een klein, praktisch kadootje. Dit jaar (of eigenlijk eind 2016 nog) koos ik voor het leeskussen / full option vakantiekussen.

De grootste uitdaging was het kiezen en combineren van stofjes. Ik kocht ooit al eens een canvas stofje van Frozen, maar de figuren staan er veel te groot op, en zouden half bedekt worden, of doormidden geknipt. Dus nam ik de restanten van deze stofjes.

Om niet te moeten puzzelen voor doorlopende prints aan de kant met de flap, paste ik dit gedeelte aan. Ik knipte de achterkant in 1 stuk, en zette er paspelzak-gewijs een rits in. Zo matchen de bovenlichamen met de juiste benen, en blijft het kussen ook mooi dicht als ermee rondgedragen wordt.

De kussens werden natuurlijk gevuld met wat leesvoer. Voor Lien vonden we nog een van de weinige Thea Stilton boeken die ze nog niet las, en een weetboek over de ruimte. Kaat heeft de smaak van het lezen ondertussen ook te pakken, en voor haar kochten we boekjes van Heksje Lilly.

Door het handvat kan het kussen overal mee naartoe

om dan ergens een rustig plekje op te zoeken en op te gaan in de prachtige verhalen...

of een dutje te doen ;-)

Leonie

Vorige week kon je al een glimp opvangen van de nieuwe handtas die ik maakte. Na het succes van de Celeste, koos ik voor een ander exemplaar uit Mijn tas, de Leonie.

Het kurkleer stak al een tijdje mijn ogen uit, en nu had ik een doel om een lapje te kopen. Op Black Friday gaf Inge van Stof 'n Love maar liefst 25% korting op alle stoffen. Ik zwierde de naturel silver heel snel in het virtuele mandje. De donkerblauwe variant en de fournituren bestelde ik dezelfde dag bij K-Bas.

Voor de schouderriem bestelde ik tassenband, maar omdat mijn stuk kurkleer samen met dat van mama in de breedte geknipt was, kon ik daar een lange strook afknippen om een draagriem te maken. Mieke gaf me het advies om de kurk naar het midden te plooien, vast te zetten met een beetje textiellijm en dan 2x te doorstikken op een paar mm van het midden. Veel mooier dan tassenband, al zeg ik het zelf.

Het lint voor de sluiting maakte ik op dezelfde manier uit het kurkleer. Zo kon ik een smallere (en subtielere) musketonhaak gebruiken. Mijn machine had tegen alle verwachtingen totaal geen probleem met al die lagen kurkleer. Gewoon een ledernaald gebruiken was voldoende...

Voor de voering gebruikte ik een restje van de Emma jurk. Niemand die het ziet, maar zo horen tas en kleed nog meer samen...

En dat kurkleer? Ik ben helemaal verkocht, en kreeg ook al veel positieve reacties over de professionele look van mijn Leonie. Een volgende bestelling kurkleer zal dus niet lang op zich laten wachten (eerst in de bib Mijn designertas eens gaan uitlenen, zodat ik weet hoeveel ik nodig heb)!

Feestjurk Emma

Alle feesten zijn achter de rug, dus kan ik mijn feestkleed hier eindelijk laten zien. De Emma jurk uit LMV (editie 4 winter 2014) sprak me bij het verschijnen al onmiddellijk aan. En nu de overtollige kilo's er toch redelijk goed afblijven, waagde ik me er toch maar eens aan.

Ik paste wel enkele dingen aan. Om te beginnen tekende ik zelf een A-lijn rok, want plooien in het rokdeel van een kleed maak ik nooit meer. Bij de June dress heb ik me immers altijd enorm opgeblazen gevoeld (en die rok werd vorige maand dan ook helemaal losgetornd en hermaakt). Bij de originele lengte van de Emma jurk zou ik me niet op mijn gemak voelen, dus die werd eveneens verlengd.

Ook liet ik de schouderstukken weg, aangezien het stofje al speciaal genoeg is.

De overlap op de rug werd vastgestikt, en de knopen vastgenaaid. Knoopsgaten maken in een licht elastische stof is niet evident, en als die toch nooit gebruikt worden, zou het ook zonde zijn van het werk...

Het voordeel van deze stof (gekocht op het Stoffenspektakel, geen idee welke kwaliteit) is dat het vrij dik is en niet rafelt, zodat ik geen beleg toevoegde aan het bovenstuk, en dat ik niets omzoomde. Enkel de tailleband in de rug werd gedubbeld voor de afwerking.

De superkorte Susanne die ik maakte voor de communie van Kaat werd terug uit de kast gehaald wegens geen zin en tijd om nog te gaan shoppen naar een bijpassende cardigan.

En gecombineerd met een nieuwe handtas (waarover later meer) in blauw en beige was de outfit voor Kerst en Nieuwjaar klaar.

Om af te sluiten wens ik al mijn volgers een creatief 2017 toe en hopelijk vinden jullie veel inspiratie op deze blog !!

Aster bis

Na alle positieve reacties op mijn eerste Aster trui besloot ik snel het tweede stofje (van dezelfde stockverkoop) ook te knippen.

Dezelfde aanpassingen werden gedaan (12cm in de lengte, 6cm aan de mouwen), maar deze keer maakte ik de mouwen en de mouwboorden iets smaller (gewoon de lijnen doortrekken ipv de breedte te behouden).

Voor de boordstof twijfelde ik. Opnieuw een contrasterende (oudroze) boord, of toch maar donkerblauw? Qua kleur ben ik tevreden met mijn keuze, de kwaliteit van die boordstof bevalt me echter minder. Die mag tijdens het wassen wel een beetje krimpen zodat de kraag iets strakker komt te zitten ;-)

En dan nog de uitslag van de give-away. De onschuldige hand van Kaat trok er Vanessa, CreativEls en 100% Elke uit als winnaressen. Dames, bezorgen jullie me jullie adresgegevens? Dan stuur ik de maatlabels zo snel mogelijk op !