Internationale Judith

Mijn oorspronkelijke plan was om ook de outfit van de dochters en de mdh voor de communie van Tim (gedeeltelijk) te maken. Tot ik me realiseerde dat ik in maart en april wel heel dikwijls in het buitenland zou zitten, en er weinig avonden achter mijn naaimachine doorgebracht zouden worden. De plannen werden opgeborgen. Tot Marte van Compagnie M plots met het (gratis) patroon van de Judith dress uitpakte. Misschien zou het toch nog haalbaar zijn om er zo 2 te maken tegen half mei? Ik nam alles mee naar Wales om het patroon al te assembleren en over te tekenen. Zelfs de stofjes gingen mee om geknipt te worden, maar daarvoor had ik te weinig plaats op mijn eenpersoonskamertje in de toffe B&B The Barn.

Zoals we van Marte gewoon zijn, is de handleiding heel duidelijk (op een foutje i.v.m. de positie van de plooien na) en verliep het naaien heel vlot. De strik liet ik wel weg, daar waren de dochters niet zo'n fan van...

Over de pasvorm was ik iets minder tevreden. Bij een tussentijdse pasbeurt vond ik dat de rug veel te ver open viel. Dat loste ik op door de rugpanden bovenaan verder te laten overlappen. Bij Kaat plaatste ik 2 kamsnaps zoals voorzien, en een extra wat hoger.

Omdat de kamsnaps wel heel dicht op mekaar staan, plaatste ik bij Lien de bovenste gewoon wat hoger, en de andere mooi in het midden.

En wat staat die "internationale" dan te doen in de titel? Compagnie M is toch op en top Belgisch? Voor de stofjes doken we in (een deel van) mijn grote stoffenvoorraad. Ook enkele pareltjes die de mdh meebracht uit Istanbul en Singapore mochten uit de kast. Tegen alle verwachtingen koos Kaat resoluut voor de blauw-groene tinten uit Singapore, en Lien voor de kleine fuchsia-blauwe bloemetjes uit Istanbul. Ik zou ze oorspronkelijk omgekeerd toegewezen hebben, maar de keuze van de kinderen blijkt een schot in de roos...

Ook voor hen vonden we bijpassende vestjes bij Noba fashion. Een beige en een blauw, beiden met glitter, dat scoort altijd ;-)

En de sandalen? Die komen, zoals alle schoenen van de kinderen, van bij Schoenen Reyskens. Ik had eigenlijk felle blauwe in gedachten (de kleur van de voering van beide kleedjes), maar eind april was de keuze in sandalen nog heel beperkt (vreemd, aangezien we toen nog niet veel zon gezien hadden). Uiteindelijk werden het er dus in een neutrale beige kleur, met nog meer glitter!

De dag van het communiefeest was het mooi weer (geen tropische temperaturen), en kon de mooie open rug toch even geshowd worden...

Versa Versa

Voor de communie van Kaat maakte ik al een bijpassende handtas bij mijn feestoutfit, en dat was me goed meegevallen. Dus ook voor het communiefeest van neefje Tim besloot ik zelf een handtas te maken bij mijn kleed. En aangezien dat laatste ruim op voorhand klaar was, had ik ook voor de handtas alle tijd.

Mijn inspiratie haalde ik bij Katrien. Ik besloot dan ook de Versa Versa uit Mijn designertas tijdens het naaiweekend al in mekaar te zetten, zo kon ik haar nog om advies vragen.

Het kurkleer kocht ik tijdens de wintersolden bij Stof 'n Love. Inge gaf toen 30% korting op alle stofjes, ook het kurkleer. Omdat het online moeilijk kiezen was tussen de blauw/groen tinten, bestelde ik beiden en voorzag de mogelijkheid om van flap te wisselen. Alleen kwam het er nog niet van die 2e te maken. Misschien eens een kleedje maken waar die andere kleur kurkleer mooi bij past ;-)

Voor de voering gebruikte ik de overschot van mijn Sorbetto top. De frisse zomerkleurtjes passen wel bij de tinten kurkleer.

De draagriem is een fijne ketting met bevestigingshaakjes van bij K-Bas, die vastgeklikt wordt aan een skischoenlus. Enige nadeel: het kettinkje haakt constant achter mijn kleed... :-(

Rachelle jurk

Vorig jaar heb ik heel lang getwijfeld welke stof ik zou gebruiken voor mijn outfit voor Kaat haar communie. Uiteindelijk bleef ik bij mijn eerste keuze, en belandde de andere lap (jacquard Mila) van Mon Depot in de kast.

Aangezien ik dit jaar in de naailes in de module jurk/bloes zit, besloot ik in september om die lap te gebruiken voor de Rachelle jurk van My Image.

Echter, tegen dat het kleed klaar was, was de nazomer ook gedaan, en besloot ik het te laten hangen voor het communiefeest van neefje Tim gisteren.

Er traden echter 2 probleempjes op. Ik moest terug een paar kilootjes kwijt geraken (feestdagen, citytripje Rome met zus en mama, cursus voor het werk met vele zoete tussendoortjes, all-in weekendje met de schoonfamilie) en nog een bijpassend vestje vinden. In het tweede slaagde ik een maand op voorhand bij Noba fashion. Het eerste lukte gelukkig ook nog...

De "feest"schoenen van vorig jaar werden weinig gedragen, en kon ik er nu opnieuw onder dragen.

Ideaal weer gisteren voor dit kleed, en een heel tof communiefeest. Nog eens proficiat Tim !!

Een hemd voor de mdh

Lang geleden nam ik me al voor een hemd te naaien voor de mdh. Tijdens de blogmeet in Antwerpen kocht ik al een grote lap stof (ik denk wel 4 meter), zodat ik een testversie en een echte versie kon maken. Enkele maanden later, toen er bij de Knipmode van april 2014 een mannenbijlage verscheen, had ik ook ineens een patroon. Echter, er effectief aan beginnen, bleef ik maar uitstellen. Tot bleek dat ik dit jaar in de naailes in de module hemd/jurk zit. Die jurk, dat was geen probleem, maar een hemd draag ik zelf nooit. Gelukkig mocht een mannenhemd ook ;-)

Na de kerstvakantie startte ik ermee. Alle maten werden opgenomen, en op basis van de matentabel tekende ik maat 46 over. Maar het patroon zelf leek gigantisch. Enkele aanpassingen werden al doorgevoerd, waaronder de plooi op de rug weggelaten, het patroon ingekort, en de mouwen wat korter.

De les erna knipte ik het stof. Ja hoor, een volledige les spendeerde ik eraan. Eerst de ruitjes mooi op mekaar leggen, en daarna puzzelen tot alle merkpunten op eenzelfde deel van de print uitkwamen. De patroondelen die schuin gelegd mochten worden (knopenpad, rugpas, manchetten, kraagdelen, borstzakje), legde ik dan ook schuin, om daar al niet meer te moeten letten op doorlopende ruiten.

Bij een eerste pasbeurt was het hemd op de rug nog veel te breed. Rugpas werd versmald, en het onderste rugpand bovenaan ook nog enkele centimeters ingenomen.

Bij het borstzakje maakte ik 2 fouten. Eentje is de fout van de lerares. Zij liet me bovenaan nog enkele centimeters extra tekenen voor het beleg, maar dat was al inbegrepen in het patroon. En we realiseerden het pas toen het zakje niet tussen de merkpunten paste. Ach ja, so be it... En wie ziet de andere fout? Juist ja, ik maakte 2 borstzakjes en merkte het pas helemaal op het einde. Lostornen durfde ik toen niet meer, schrik voor gaatjes...

Alle naden zijn afgewerkt met een platte naad. Geen onafgewerkte (of overlockte) naden aan de binnenkant.

Een labeltje verstopte ik aan de binnenkant in een zijnaad (maar daar mocht ik geen foto van maken tijdens de shoot, en nadien vergaten we het)...

Net voor de paasvakantie was het hemd klaar. Een volledig trimester werkte ik eraan, wel enkel in de naailes. En tussendoor werden er ook nog wel enkele technieken geleerd, zoals bvb de mouwsplit.

Perfect is het zeker niet, maar we hebben weer veel bijgeleerd. En de mdh is content met zijn nieuwe hemd...

Ga ik nog een mannenhemd naaien? Zeer zeker, want ondertussen kocht ik al het patroon van het Theo hemd ;-) Maar ik heb wel mijn lesje geleerd, het zal zeker geen geruit stof meer zijn (moest er iemand interesse hebben in de +/- 2 meter overschot, laat maar een reactie achter, want dat ga ik niet meer gebruiken).

Mare en Oliver voor Alexander

De eerste babyborrel in jaren was nog maar net gepasseerd, of er viel alweer een geboortekaartje in de brievenbus. Deze keer van Alexander. Ik besloot de populaire gratis patroontjes van de Mare sweater en Oliver pants eens uit te testen.

Voor de Mare sweater gebruikte ik een lapje tricot dat in de goodie-bag van het naaiweekend zat. Een keischattig stofje, maar de meisjes voelden zich er toch wat te groot voor. Ideaal baby materiaal dus. Het Lika handmade labeltje kwam in de zijnaad.

Voor de sluiting gebruikte ik kamsnaps. Het was moeilijk kiezen tussen de witte en zwarte, en mijn bedoeling was dan om onopvallend een witte op het boordje te zetten en een zwarte op het stofje. Maar de andere gezinsleden kozen voor het contrast, en met 3 tegen 1 gaf ik me gewonnen ;-)

Het stofje voor de Oliver kocht ik ooit met een legging-massaproductie in gedachten. Verder dan 1 exemplaar ben ik nooit geraakt. Nog stof genoeg over dus voor een baby broekje. Het labeltje kwam hier in de naad tussen tailleband en broekje, zodat het duidelijk is wat de achterkant is.

Aangezien we al een tijdje uit de babymaatjes zijn, speelde ik op zeker, en koos voor beiden maatje 68. Dat zal nog wel een tijdje passen voor een babytje van 10 weken zeker? En al zeg ik het zelf, we gaven gisteren een keischattig setje af aan de trotse ouders !!

Eenvoudige plissérokken

Een extra lange paasvakantie, maar slechts 4 dagen waarop ik meer thuis was dan enkel maar om te slapen (kort tripje met de familie, lange trip voor't werk). En daarin moest 2x in- en uitgepakt worden, alle was en strijk gedaan, genoten we van de Ketnet musical Unidamu en kregen we bezoek van vrienden waarmee we naar de vuurpottennocturne gingen. Geen wonder dat het heel stil was op blog-gebied. Maar ook op naaigebied...

Het enige wat onder mijn naaimachine rolde, waren 2 midi plissérokken voor de dochters. En sneller klaar dan deze zal je ze nergens vinden.

Door omstandigheden ben ik eind maart, voor het eerst in al die jaren dat ik naai, niet op het Stoffenspektakel in Hasselt geraakt. Dus moest ik elders op zoek naar betaalbare plissé stof (die van Lotte Martens ziet er prachtig uit, maar o zo duur). En toen zag ik heel toevallig in de reclamefolder van de Wibra plissérokken voor dames staan. Moeder en schoonmoeder werden op pad gestuurd voor de lichte kleurtjes.

Mijn bedoeling was om er korte rokjes van te maken, maar de kinderen dachten er anders over. Aan de lengte mocht ik niets veranderen, een midi rok zou het worden. Het enige wat ik deed, was de (zwarte) taille elastiek lostornen, smaller maken en er terug aanzetten. Niet nadenken over hoe ik de zoom het best zou afwerken.

Goedkoper en sneller klaar kan bijna niet. En de dochters zijn er dolblij mee !! Hoe hij uit de was gaat komen, is nog de vraag...

Sew Challenge

De blogmeet waar ik vorige week over schreef, kreeg nog een staartje. Davina organiseerde een Sew Challenge, waarbij telkens 2 blogsters gekoppeld werden en mekaar 3 criteria gaven waarmee ze aan de slag moesten. Ik volgde de eerste editie, en zag daar soms onmogelijke opdrachten passeren (in mijn ogen toch, de deelneemsters slaagden er echter allemaal voortreffelijk in). Dus ik had op voorhand al laten weten dat ik niet mee zou doen. Maar tijdens de blogmeet zelf werd afgesproken dat er pas in maart over geblogd moest worden, en ik zwichtte (peer pressure?)...

Ik werd gekoppeld aan Isabel van de blog SewBel. We hadden een eerste toffe babbel en spraken af om de criteria door te geven na eerst wat rondgeneusd te hebben op mekaars blog. Na 2 spannende weken kreeg ik de volgende uitdaging van Isabel:

  1. naai iets voor jezelf
  2. gebruik GEEN katoen of tricot
  3. maak een bijpassende broek voor een van de dochters

Iets voor mezelf naaien, dat zag ik helemaal zitten. Nog een hele verlanglijst af te werken. De stofkeuze zou al een ander paar mouwen zijn, want ik heb me voorgenomen om eerst mijn voorraad (vooral katoen en tricot) op te werken. Maar dan dat laatste criterium, een broek voor de dochter. Hoe moet ik dat ooit verkocht krijgen aan 2 meisjes die alleen maar rokjes en kleedjes dragen?

Er passeerden verschillende ideeën de revue.

  • De wollen Titus trui die ik voor kerst als test begon voor de mdh (en te klein bleek) verder afwerken voor mezelf. Maar ook mij past hij niet geweldig.
  • Een nieuwe Aster trui in een zwart-witte French terry die ik ooit kocht voor een korte Suzanne cardigan (maar er niet uit kreeg door een foutje in de stof). Maar eind maart (met dit stralend lenteweer) nog bloggen over een eerder winterse Aster trui? Geen goed idee.
  • Beiden zou ik gecombineerd hebben met een Viola legging, want de dansjuf liet weten dat Lien een zwarte legging moet dragen naar het dansoptreden op Paasmaandag. Plan was om die snel te maken uit een t-shirt van vake. Alleen blijken Lien haar benen toch al langer te zijn dan een groot heren t-shirt, en kreeg ik de Viola legging er op geen enkele manier uit.

Meerdere weken vlogen voorbij, zonder andere ideeën. Tot ik de blogpost van Miranda las over een nieuw (en tijdelijk gratis) patroon van Bella Sunshine Designs, de Reagan Raglan. Dat belandde onmiddellijk in mijn winkelmandje en vertrok nog dezelfde dag naar de drukker. Ik vergat alleen door te geven dat het in zwart-wit afgedrukt mocht worden, en het werd een heel duur patroon. Dan maar snel een eerste versie maken, zodat het rendeert. En toen ik een stofje koos dat ik tijdens de solden bij Bambiblauw bestelde, samen met de dierenpanelen, viel alles op zijn plaats. Een kleedje voor mezelf, in een rekkend jacquard stofje.

Ik versmalde het patroon in de taille, en voegde nog 2 nepen toe in de rug.

Voor de hals- en mouwboorden gebruikte ik de achterkant van de stof om een beetje contrast toe te voegen.

Criteria 1 en 2: check. Nu criterium 3 nog. Isabel had al snel door dat dit geen evidentie zou worden (hoewel ze niet begreep dat de dochters die Jacob broeken amper gedragen hebben), en liet weten dat een short ook in orde was. En toen realiseerde ik me dat Lien wekelijks een zelfgemaakte short draagt naar de dansles. Een hele opluchting dat een maatje groter van de Pippa pants nog net uit het restje stof ging.

Zo heeft Lien een extra dansbroekje (tegen dat het andere te klein is), en kon ik ook het laatste criterium afvinken.

Hoewel ik in eerste instantie niet zo blij was met de uitdaging en er serieus op gevloekt heb, ben ik nu wel heel content met het resultaat. Merci Isabel !!

Ik leerde dat raglan mouwen ideaal zijn om een patroon niet te moeten aanpassen voor mijn brede schouders.

En ondertussen bestelde Kaat ook al een nieuwe Pippa pants (weliswaar in een ander stofje, maar hey, ik klaag niet dat er nog een snel klaar projectje gevraagd wordt).

Zij voorzag ons trouwens van de leuke props, zelf geknutseld op school !!

Ben je benieuwd wat Isabel deed met mijn uitdaging? Kijk dan zeker op haar blog. En wat waren de andere challenges? Davina publiceerde al twee overzichten, en zondag komt de afsluitende blogpost van de resterende deelnemers.