Te kort wordt weer lang

Twee keer per jaar worden de kasten van de kinderen gesorteerd. Te kleine kleren van Lien verhuizen naar de kast van Kaat of het buurmeisje, en die van Kaat naar de stapel om te verkopen of de klerencontainer. Ook dit voorjaar ontkwamen we er niet aan. Echter, 1 kleedje van Kaat, hoewel veel te kort, mocht absoluut niet van stapel verhuizen.

Verschillende scenario's passeerden. Er een rokje van maken, de blauwe strook onderaan vervangen door een bredere, een blauwe tailleband tussen zetten. Kaat koos resoluut voor de eerste optie. Enkele stiksels werden losgetornd, een strook van 6cm van het bovenlijfje bewaard, en al de rest eraf geknipt. Voering en buitenstof werden terug aan mekaar genaaid, en klaar.

Of toch niet. De oorspronkelijke sluiting was met knoopjes, maar die ging niet snel genoeg open en dicht.

Dus knipte ik die eraf en verving ze door een rits. Bij gebrek aan voldoende naadwaarde in middenrug, kozen we een mooie rits die er zichtbaar opgestikt werd.

Bij de pasbeurt (eigenlijk stonden we klaar voor de fotoshoot), bleek de tailleband bovenaan veel te ruim. Dus tornde ik opnieuw enkele stiksels los, en versmalde beide zijnaden met bijna 1.5cm.

En het veel te korte kleedje krijgt een tweede leven als rokje, dat hopelijk nog langer dan alleen deze zomer lang genoeg zal zijn. Het zwiergehalte is alleszins hoog genoeg ;-)

P.S.1 Het was hier weer heel stil, en dat had verschillende redenen. Eind juni werden er nog veel juffenkado's genaaid, volgens hetzelfde recept als vorig jaar en het jaar ervoor. Foto's werden er echter niet genomen, dus ook geen blogje. Begin juli volgde een zware cursusweek, en afgelopen week verbleef ik bij Lien in het ziekenhuis. Mijn naaimachine stond de hele maand (het verkeerde) stof te vergaren, dus weer niks om te bloggen. Hopelijk schiet ik snel terug in actie...

P.S.2 Ik ontdekte enkele weken geleden dat er ook op Bloglovin' reacties komen op mijn blogposts. Heel fijn, maar die las ik dus pas veel later. Ik zou het nog fijner vinden als jullie even doorklikken naar mijn blog, en de reactie hier achterlaten, dan krijg ik daar onmiddellijk een mailtje van...

Hanne van Coup Coup

Elk jaar verschijnt er hier wel een kledingstuk naar een patroontje van Coup Coup. Soms is het een los patroontje, dan eentje uit de boeken Zelfgemaakte kleertjes 1, 2 of 3. Kort voor Pasen bood Catharine tijdelijk een gratis patroontje aan op haar blog, bij inschrijving op de nieuwsbrief van Coup Coup. Het ging over de Hanne jurk uit Zelfgemaakte kleertjes 3.

De werkbeschrijving is heel beknopt met enkel tekeningen, maar wel goed te volgen. Het is dan ook geen moeilijk patroon. Enkel het keren van de strikjes van de zakken was een lastig karwei (hele smalle opening). Goede bezigheidstherapie op de trein ;-)

En die geknoopte zakjes en schouderbandjes maken het kleedje net speciaal, dus weglaten was absoluut geen optie.

De stofjes komen weer allemaal uit mijn voorraad !!

Lien koos voor de paarse variant van het stofje uit Istanbul dat ik gebruikte voor de swap, gecombineerd met een lapje dat ik lang geleden eens kocht op het Stoffenspektakel (ik meende mij te herinneren dat het voor een bloesje was, maar met een half metertje zou ik toch nooit toegekomen zijn).

Kaat ging voor een lapje dat ik bij Jongens Toch bestelde, tegelijk met de wasberen stof (van die bestelling ligt er nog slechts 1 stofje, applaus voor mezelf !). Dit combineerde mooi met een effen rood katoentje.

Wat de maat betreft, nam ik de 8 en 10 jaar, volgens hun leeftijd, maar verlengde het rokdeel wel enkele centimeters. Bij de bovenstaande foto lijkt het kleedje voor Kaat veel te los, maar de schouderbandjes kunnen vaster geknoopt worden, en dan past het beter. Bij Lien sluit het wel mooi aan.

Alleszins heel veel hartjes voor Coup Coup voor dit toffe patroontje !!

Tijdens het foto's maken viel me op dat er in het rokdeel van Lien achteraan een hele gele streep zit. Hopelijk is dit gewoon van het liggen (ik koesterde het stofje maar liefst 5 jaar), en gaat het eruit met het wassen. Anders zal ik een nieuw rokdeel mogen knippen (gelukkig heb ik nog stof over)...

En geef Kaat krijt en een vod, en ze maakt de "gekste" tekeningen op het oude schoolbord ;-)

Tamarillo hack

Na de vorige hack waar het patroon van een kleed een tshirt werd, hackte ik nu in de omgekeerde richting. Het patroon van een top werd een kleed. Maar laten we even bij het begin beginnen...

Een dikke maand geleden contacteerde Stephanie, aka Juffrouw Kersjes alle deelneemsters van de blogmeet. Ze had grootse plannen met een nieuwe website en wilde daar wat bekendheid aan geven op verschillende blogs. Te beginnen met haar gratis patroon van de Tamarillo top, een echt festivalshirt. Ik had de oproep voor testers al zien passeren, maar de timing was toen heel slecht. Dus greep ik nu de kans met beide handen, te meer omdat we een meter stof mochten kiezen uit haar webshop. En wie zegt er nu neen tegen gratis stof?

Toen ik het stofje in handen kreeg, was ik blij verrast door de (stevige) kwaliteit. Alleen twijfelde ik wel over de richting van de strepen. Stephanie gebruikte ze al horizontaal, dus koos ik voor verticale strepen. En aangezien het metertje genoeg was om de patroondelen net naast mekaar te krijgen, kon ik het patroon verlengen naar een kleed (Katrien en Sarah deden hetzelfde).

Die hack verliep heel eenvoudig. Gewoon de zijnaden loodrecht op de zoom verlengen tot de gewenste lengte. Door mijn holle rug heb ik nog wel 2 nepen moeten toevoegen, maar dat is niet nieuw meer.

Hopelijk krijgen we nog meer zomerse temperaturen zoals vorige week, dan zal het kleedje veel gedragen worden. Want het kan zowel als vakantie outfit (met Teva sandalen zoals op de tweede foto), als voor een feestje met hakjes (volgende foto). Het enige spijtige? Ik had beter de volledige breedte van de stof gebruikt om er een lang kleed van te maken ipv eentje op knielengte. Dat hangt nog niet in mijn kast, en dan had ik geen project meer moeten zoeken om het laatste restje te verwerken...

Andere versies (brede schouderbandjes, halterversie, en niet te vergeten het zakje op de buik om het festivalproof te maken) kan je nog gaan bewonderen op volgende blogs

Eva shirt

Op mijn to-sew lijstje staat al heel lang een tshirt met watervalhals. Een geschikt patroontje had ik nog niet gevonden. Tot de temperaturen eindelijk wat de hoogte ingingen, ik mijn Eva dress nog eens aandeed, en besefte dat ik geen groot project meer moest starten in de naailes (want het einde van het schooljaar kwam al in zicht). Alles viel op z'n plaats...

Ik nam het patroon van de Eva dress mee naar de les, en samen met de juf paste ik het aan naar een tshirt. Het voorpand werd verlengd en verbreed (want die schuine band zou maar vreemd ogen, en een tshirt mag wel iets losser zitten). Het rugpand werd enkel verlengd, want dat was al voorzien op extra breedte (in het kleed werd dat een rugplooi).

Ook het stofje kwam als geroepen. In de goodie-bag van het naaiweekend zaten 2 couponnetjes van hetzelfde luchtige stofje. Beiden scheef geknipt en hier en daar een gat erin. Maar met veel herleggen en een lichtjes afgeronde zoom te knippen, lukte het me om beide patroondelen eruit te krijgen.

Ik ben content. Een perfecte watervalhals, en weer een stofje uit de kast verwerkt !!

Odette

Kort na het verschijnen van de LMV mei/juni 2017 verschenen er al heel wat Odettes in blogland. In de naailes werd het ook al enkele keren gemaakt, en de conclusie was dat het (zonder aanpassingen) wel mooi valt in een stevigere tricot. Net die dag had ik mijn Eva dress aan en realiseerde me dat ik daar nog een hele lap van over had. Enter een nieuw project op mijn to-sew lijst...

Deze keer nam ik de averechtse kant van de stof aan de buitenkant.

De boordjes maakte ik met de goede kant buiten, voor een beetje contrast.

In de taille valt de Odette wat breed, maar dat is nu eenmaal het model. Dus versmallen gaan we zeker niet doen. Voor een getailleerd tshirt moet ik dat andere patroon nog eens boven halen...

Blogmeet & swap

Eind januari ging ik een eerste keer naar de blogmeet georganiseerd door Davina. Het was een geslaagde avond, met toffe babbels, een kwis, een spel en een tombola. Ik ging naar huis met een hele lijst nieuw te ontdekken blogs, enkele lappen stof, en een kadobon van PiekeWieke. En het event kreeg nog een staartje in de vorm van een Sew Challenge.

Afgelopen weekend was het weer zover, de volgende editie van de blogmeet. Deze keer vroeg Davina wat hulp bij de organisatie. Sarah nam onmiddellijk het initiatief om een swap te organiseren. Opdracht was om (anoniem) voor iemand een klein kadootje (met rits) te naaien. Ik mocht aan de slag gaan voor Barbara, mijn mede-winnares van de tombola tijdens de vorige editie. Daarvoor kende ik haar niet, en heel lang blogt ze nog niet. Moeilijke opdracht dus.

Op haar blog viel me al snel op dat ze dikwijls naar blauwtinten grijpt. De keuze voor het stofje kwam er dan ook toen ik een ander stofje uit Istanbul aan het verwerken was (binnenkort op de blog), en me realiseerde dat ik nog een restje had van dit misbaksel. Om wat origineel uit de hoek te komen en geen ritstasje te naaien, koos ik voor een kussen met paspel en rits.

Ik maakte ook nog een klein speldenkussentje om aan haar Brother te hangen, zodat ze de speldjes altijd binnen handbereik heeft.

Maar dat durfde ik uiteindelijk niet af te geven. De afmetingen waren niet ideaal (de omgekeerde oriëntatie zou beter geweest zijn), de positie van de elastiek links en rechts was verschillend, en ik had geen idee hoe strak de elastiek moest zijn. Het kreeg dan maar een plaatsje rond mijn Bernina ;-)

Barbara leek me tevreden met haar swap kadootje... En dat was ik ook !! Davina mocht iets voor mij maken, en ze koos een ritstasje in kurkleer (een variant die ik niet kende)...

Om Davina te bedanken voor het vele werk dat ze er toch telkens weer insteekt om zo'n toffe avond te organiseren, naaiden we in het geheim allemaal een kleurrijk vlagje. Delphine verzamelde ze, en maakte er een keilange vlaggenlijn van. Hopelijk krijgt die een mooi plaatsje op de naaikamer van Davina !!

Het was weer een geslaagde avond !! #woohooforDavina


Een overzichtje van alle sponsors, in willekeurige volgorde:

Little pretty party purses

De feestkleedjes waren uiteindelijk nog ruim op tijd af. De release van de Little Pretty Party Purse zat nog vers in mijn geheugen. K-Bas gaf gratis verzending als verjaardagskado. Redenen genoeg om nog 2 mooie handtasjes te maken !! We doken in de restjes kurkleer van mijn handtassen en keurden alle kleuren kunstleer. Welke combinaties zouden het best passen?

Lien koos het fuchsia kunstleer. De strik en paspel werden gemaakt in het naturel kurkleer met zilver, en de voering in hetzelfde stof als haar kleedje.

Voor Kaat bestelde ik het teal kunstleer, maar de kleur was anders dan gedacht. Change of plans, en mijn restjes kurkleer werden opnieuw uitgehaald. Ze koos het naturel met zilver als hoofdkleur en donkerblauw voor de strik en paspel, een combinatie die al eerder zijn succes bewees. Het tasje werd eveneens gevoerd met een restje van het Singaporese stofje.

Het stikken van de tasjes ging verbazend goed met een ledernaald. Ook zelf paspel maken van het kurkleer ging heel goed (met mijn boventransportvoet). Het enige lastige stuk was het bevestigen van de draagriem. Al die dikke lagen op zo'n smal stuk, dat was vragen om problemen. Maar uiteindelijk was dit toch maar een hulpstiksel om de riem op zijn plaats te houden bij het bevestigen van de holnieten. Dus we liggen er niet van wakker als dit los zou gaan...

Zo waren ook de outfits van de dochters compleet.

En het kurkleer met zilver voegde nog wat extra bling toe !