Back to school with Nivalis

Ook hier werd er weer een nieuwe outfit genaaid voor 1 september. Deze keer waren de kleedjes ruim op tijd klaar, de blogtekst liet echter veel te lang op zich wachten...

De paneelstof van Stenzo met een flamingo en ooievaar op rolschaatsen (gekocht bij Tirelire) werden omgetoverd tot de simpelste versie van de Nivalis. Geen colorblocking in de panden, geen tabjes, geen kraag. Zo komt de stof het meeste tot zijn recht.

Wel was het even puzzelen om de dieren mooi te positioneren, en 2 kleedjes uit het paneel te krijgen. De rokdelen werden onderaan een heel stuk versmald maar wel verlengd. Nu zijn ze behoorlijk lang, maar liever dat dan onthoofde dieren of kapotte rolschaatsen. En zo passen ze volgend jaar ook nog.

De mouwen werden zo geknipt dat er (een beetje verscholen) ook nog een vogeltje op rondvliegt.

Het achterpand is een bijpassende tricot, eveneens van Stenzo.

En zo straalden ze ook dit jaar op de eerste dag van een schooljaar waar ze enorm naar uitkeken (allebei voor het eerst een meester) !!

SewChallenge polo

Op de laatste blogmeet van Davina gaf ik me opnieuw op voor de Sew Challenge. Op voorhand vulden we een hele vragenlijst in die polste naar ons "naaigedrag". Voor wie naaien we het meest/minst? Welke stofsoorten gebruiken we veel/weinig? Met welke patronen/fournituren werkten we nog nooit? ... Mijn antwoorden inspireerden Lies om me diezelfde avond nog de volgende criteria voor te schotelen:

  • iets voor de mdh
  • met een polosluiting
  • gebruik het gesponsorde stofje van Mon Depot

Kwam dat goed uit dat ik een tijdje geleden al het Theo patroon voor mannen kocht bij Piekewieke, en dat Sharon een geweldige handleiding schreef om van Theo of Billie een polo shirt te maken. Criteria 1 en 2 : check !

Over dat 3e criterium had ik toch mijn bedenkingen. Een niet al te dikke tricot met een print van huizen en auto's. Hoe krijg ik dat verkocht? Dus besloot ik maar om de averechtse kant van de lap te gebruiken, die kleur zou de mdh niet misstaan.

Om te bewijzen dat ik wel degelijk de gesponsorde stof gebruikte, mocht het borstzakje wel met de print zichtbaar.

Als de polosluiting een beetje open valt, kan je ook nog een glimp opvangen van de huisjes. Knoopjes zijn dezelfde die ik ook al gebruikte voor zijn hemd.

En de onderkant van de kraag is (onbedoeld) ook nog in de goede kant van de stof gemaakt. Ik wist dat ik de versteviging op de print moest strijken, maar in een moment van onoplettendheid (waarschijnlijk afgeleid door de livestream van Bastille op Pukkelpop) vergiste ik me toch nog...

Voor mij is de uitdaging alleszins geslaagd, zeker toen de mdh de polo 's anderendaags al onmiddellijk aandeed, en hem ook al meermaals droeg naar't werk !!

Benieuwd naar de andere uitdagingen? Deze dames vertellen je er vandaag meer over:
patat en kroketmamacreatiefB-naaisMaankindjesKatrienetteGirlsinuniform
SewblondesMimalokiDe zussenvoor MiloVlijtig Liesje knutselt

Dameshemdje uit een box

Lang geleden kreeg ik van 2 lieve ex-collega's voor mijn verjaardag een creatieve box (als ik het mij goed herinner was het van Vivabox, maar het kan evengoed van een ander "merk" geweest zijn). Ik bladerde er regelmatig in, maar kon de knoop niet doorhakken. Tot de vervaldatum wel heel dichtbij kwam... Enkele van mijn keuzes bleken al niet meer mogelijk (webshop of winkel gesloten, workshop niet meer gegeven,...). Uiteindelijk besloot ik bij Liel een DIY pakketje te bestellen voor een dameshemdje (en mijn zusje was zo lief het te gaan afhalen). En daarna belandde het in de stoffenkast.

Mijn voornemens voor dit jaar waren om wat meer aan selfish sewing te doen, en meer stofjes uit de voorraad te gebruiken dan dat ik nieuwe koop (de #1in3uit van Madame Khadetjes haal ik nooit). Dus haalde ik het pakketje weer uit. Een matentabel zat er niet bij, maar het patroon nameten deed me kiezen voor de grootste maat (mijn god, een XL, wie past er in die XS?), met hier en daar wel enkele aanpassingen.

Het "gewone" stikwerk stelde niet veel voor, het grootste prullenwerk was de elastische biais aanzetten (waarvan ik geen cm over had), en het strikje eraan naaien...

Aangezien ik toch al een sierstiksel gebruikt had om de biais aan te zetten, zoomde ik de onderkant ook maar met datzelfde stiksel en garen om. Dat is eens iets anders dan met de coverlock...

Ik ben content van het hemdje, maar of het echt draagbaar is als topje (daarvoor had ik het gekocht), daar heb ik toch mijn twijfels over. Het heeft een dagje Walibi doorstaan, maar echt 100% op mijn gemak voelde ik me er toch niet in (vooral door de "dikte" van de stof). Misschien moet ik er maar een bijpassende short bij maken, en het als zomerpyjama gaan dragen...

Laptophoes

Een tijdje geleden kreeg de mdh een nieuwe laptop. Omdat hij tegenwoordig dikwijls met de fiets naar het werk gaat, neemt hij die laptop niet meer dagelijks mee op en neer, maar gaat hij veilig in de kast achter slot en grendel. Hij vroeg een hoes om de laptop te beschermen.

Eerst dacht ik aan Meneer de directeur in kurkleer, maar het moest niets speciaal zijn. Dus maakte ik het mezelf gemakkelijk en koos het patroon van de laptophoes dat ik al eerder gebruikte als boekenhoes.

Een jeansstofje was goed genoeg voor de buitenkant en ik mocht geen Star Wars stof verspillen aan de voering. Uiteindelijk kocht ik toch een lapje vilt voor wat zachtheid, en stikte ik nog een extra laag wattine mee.

Om er toch een extra persoonlijke touch aan te geven, sneed ik het logo van het merk van de laptop nog uit met de cameo en streek dat op de achterkant. En zo wordt de laptop 's avonds in stijl opgeborgen...

Te kort wordt weer lang

Twee keer per jaar worden de kasten van de kinderen gesorteerd. Te kleine kleren van Lien verhuizen naar de kast van Kaat of het buurmeisje, en die van Kaat naar de stapel om te verkopen of de klerencontainer. Ook dit voorjaar ontkwamen we er niet aan. Echter, 1 kleedje van Kaat, hoewel veel te kort, mocht absoluut niet van stapel verhuizen.

Verschillende scenario's passeerden. Er een rokje van maken, de blauwe strook onderaan vervangen door een bredere, een blauwe tailleband tussen zetten. Kaat koos resoluut voor de eerste optie. Enkele stiksels werden losgetornd, een strook van 6cm van het bovenlijfje bewaard, en al de rest eraf geknipt. Voering en buitenstof werden terug aan mekaar genaaid, en klaar.

Of toch niet. De oorspronkelijke sluiting was met knoopjes, maar die ging niet snel genoeg open en dicht.

Dus knipte ik die eraf en verving ze door een rits. Bij gebrek aan voldoende naadwaarde in middenrug, kozen we een mooie rits die er zichtbaar opgestikt werd.

Bij de pasbeurt (eigenlijk stonden we klaar voor de fotoshoot), bleek de tailleband bovenaan veel te ruim. Dus tornde ik opnieuw enkele stiksels los, en versmalde beide zijnaden met bijna 1.5cm.

En het veel te korte kleedje krijgt een tweede leven als rokje, dat hopelijk nog langer dan alleen deze zomer lang genoeg zal zijn. Het zwiergehalte is alleszins hoog genoeg ;-)

P.S.1 Het was hier weer heel stil, en dat had verschillende redenen. Eind juni werden er nog veel juffenkado's genaaid, volgens hetzelfde recept als vorig jaar en het jaar ervoor. Foto's werden er echter niet genomen, dus ook geen blogje. Begin juli volgde een zware cursusweek, en afgelopen week verbleef ik bij Lien in het ziekenhuis. Mijn naaimachine stond de hele maand (het verkeerde) stof te vergaren, dus weer niks om te bloggen. Hopelijk schiet ik snel terug in actie...

P.S.2 Ik ontdekte enkele weken geleden dat er ook op Bloglovin' reacties komen op mijn blogposts. Heel fijn, maar die las ik dus pas veel later. Ik zou het nog fijner vinden als jullie even doorklikken naar mijn blog, en de reactie hier achterlaten, dan krijg ik daar onmiddellijk een mailtje van...

Hanne van Coup Coup

Elk jaar verschijnt er hier wel een kledingstuk naar een patroontje van Coup Coup. Soms is het een los patroontje, dan eentje uit de boeken Zelfgemaakte kleertjes 1, 2 of 3. Kort voor Pasen bood Catharine tijdelijk een gratis patroontje aan op haar blog, bij inschrijving op de nieuwsbrief van Coup Coup. Het ging over de Hanne jurk uit Zelfgemaakte kleertjes 3.

De werkbeschrijving is heel beknopt met enkel tekeningen, maar wel goed te volgen. Het is dan ook geen moeilijk patroon. Enkel het keren van de strikjes van de zakken was een lastig karwei (hele smalle opening). Goede bezigheidstherapie op de trein ;-)

En die geknoopte zakjes en schouderbandjes maken het kleedje net speciaal, dus weglaten was absoluut geen optie.

De stofjes komen weer allemaal uit mijn voorraad !!

Lien koos voor de paarse variant van het stofje uit Istanbul dat ik gebruikte voor de swap, gecombineerd met een lapje dat ik lang geleden eens kocht op het Stoffenspektakel (ik meende mij te herinneren dat het voor een bloesje was, maar met een half metertje zou ik toch nooit toegekomen zijn).

Kaat ging voor een lapje dat ik bij Jongens Toch bestelde, tegelijk met de wasberen stof (van die bestelling ligt er nog slechts 1 stofje, applaus voor mezelf !). Dit combineerde mooi met een effen rood katoentje.

Wat de maat betreft, nam ik de 8 en 10 jaar, volgens hun leeftijd, maar verlengde het rokdeel wel enkele centimeters. Bij de bovenstaande foto lijkt het kleedje voor Kaat veel te los, maar de schouderbandjes kunnen vaster geknoopt worden, en dan past het beter. Bij Lien sluit het wel mooi aan.

Alleszins heel veel hartjes voor Coup Coup voor dit toffe patroontje !!

Tijdens het foto's maken viel me op dat er in het rokdeel van Lien achteraan een hele gele streep zit. Hopelijk is dit gewoon van het liggen (ik koesterde het stofje maar liefst 5 jaar), en gaat het eruit met het wassen. Anders zal ik een nieuw rokdeel mogen knippen (gelukkig heb ik nog stof over)...

En geef Kaat krijt en een vod, en ze maakt de "gekste" tekeningen op het oude schoolbord ;-)

Tamarillo hack

Na de vorige hack waar het patroon van een kleed een tshirt werd, hackte ik nu in de omgekeerde richting. Het patroon van een top werd een kleed. Maar laten we even bij het begin beginnen...

Een dikke maand geleden contacteerde Stephanie, aka Juffrouw Kersjes alle deelneemsters van de blogmeet. Ze had grootse plannen met een nieuwe website en wilde daar wat bekendheid aan geven op verschillende blogs. Te beginnen met haar gratis patroon van de Tamarillo top, een echt festivalshirt. Ik had de oproep voor testers al zien passeren, maar de timing was toen heel slecht. Dus greep ik nu de kans met beide handen, te meer omdat we een meter stof mochten kiezen uit haar webshop. En wie zegt er nu neen tegen gratis stof?

Toen ik het stofje in handen kreeg, was ik blij verrast door de (stevige) kwaliteit. Alleen twijfelde ik wel over de richting van de strepen. Stephanie gebruikte ze al horizontaal, dus koos ik voor verticale strepen. En aangezien het metertje genoeg was om de patroondelen net naast mekaar te krijgen, kon ik het patroon verlengen naar een kleed (Katrien en Sarah deden hetzelfde).

Die hack verliep heel eenvoudig. Gewoon de zijnaden loodrecht op de zoom verlengen tot de gewenste lengte. Door mijn holle rug heb ik nog wel 2 nepen moeten toevoegen, maar dat is niet nieuw meer.

Hopelijk krijgen we nog meer zomerse temperaturen zoals vorige week, dan zal het kleedje veel gedragen worden. Want het kan zowel als vakantie outfit (met Teva sandalen zoals op de tweede foto), als voor een feestje met hakjes (volgende foto). Het enige spijtige? Ik had beter de volledige breedte van de stof gebruikt om er een lang kleed van te maken ipv eentje op knielengte. Dat hangt nog niet in mijn kast, en dan had ik geen project meer moeten zoeken om het laatste restje te verwerken...

Andere versies (brede schouderbandjes, halterversie, en niet te vergeten het zakje op de buik om het festivalproof te maken) kan je nog gaan bewonderen op volgende blogs