Watervalhals bloesje uit Knipmode

Bij Davina zag ik een tijdje geleden een tof bloesje met watervalhals passeren. Ik draag mijn Eva jurken en bloesje heel graag omwille van de watervalhals, en wou ook wel eens een ander patroon uittesten. Het bewuste nummer van Knipmode (april 2014) was niet meer in de bib te vinden, maar een medenaaister in de les had het tijdschrift thuis liggen.

Omdat het een heel breed en los model was, negeerde ik het advies om tricot te gebruiken, en haalde een lap viscose uit de kast die ik een jaar of 3 geleden bij Mon Depot kocht. Onderaan koos ik dan wel voor boordstof. Eigenlijk had ik liever turquoise boordstof gehad, want toen ik in de les de stof aan het knippen was, droeg ik een turquoise rok, en merkte iemand op dat dat bloesje nog mooi zou combineren met de rok. Ik moest haar toen gelijk geven, het was mij nog niet eerder opgevallen dat de kleur van de rok ook in de stof voorkwam.

Hoewel de stofjes mooi bij mekaar passen, vind ik dat het bloesje toch niet mooi combineert met de rok. En het ligt niet aan de kleur boordstof die ik uiteindelijk kocht, maar wel aan het model van de rok. Moest die brede boord er niet aan gezeten hebben, en was het een rechter model geweest, dan zou ik de rok en het bloesje samen gedragen hebben.

Het bloesje is de hele zomer in de kast blijven liggen, omdat ik maar geen rok vond waar het wel mooi op past. Maar nu de temperaturen af en toe wat lager zijn ('s morgens op de fiets kan het al behoorlijk fris zijn), draag ik het al eens op een jeansbroek. En dat kan een blauwe zijn, maar evengoed een witte...

Deze combinatie is wel geslaagd, en ik ben best tevreden met het bloesje. Een toffe watervalhals, en aangeknipte mouwtjes passen ook altijd goed !!

Een elfje met ballonnen

Vandaag mochten we weer feest vieren. Kleine meisjes worden groot, en Lien blies al 11 kaarsjes uit op haar taart. Dat verdiende een nieuwe verjaardagsjurk. Bij de Stoffenstraat koos zij een toverstofje met ballonnen. De Lux jurk die ik oorspronkelijk maakte voor de eerste schooldag, mocht nog een weekje in de kast blijven hangen voor dit feest.

Deze versie is de jurk uit 1 deel, waarbij aan de binnenkant een rimpelelastiek vastgestikt wordt. Smocken met een elastische draad op de spoel deed ik al eerder, maar deze versie kende ik nog niet. De eerste rimpelelastiek die ik vond, voelde nogal ruw aan, en liet ik uit schrik dat het te hard zou kriebelen dan ook liggen. Bij de Stoffenstraat verkopen ze hem ook, en die voelde al zachter aan, dus waagde ik het erop. Voorlopig heb ik Lien nog niet horen klagen :-) Ondertussen heb ik de rimpelelastiek ook gezien bij Veritas, en een verdere vergelijkende studie dringt zich op.

De handleiding beschrijft heel duidelijk hoe je deze rimpelelastiek best aanbrengt (net zoals de beschrijving voor de zichtbare elastiek), zelfs met vermelding van steeklengte en -breedte. Zo moet je totaal geen schrik hebben om ermee aan de slag te gaan, en het was dan ook een fluitje van een cent.

Dat de toverstof mooi verkleurt, merkten we al in de stoffenwinkel achter de grote ramen, en zelfs tijdens het verwerken, toen er een streepje zonlicht op mijn naaitafel viel, werden de ballonnen mooi ingekleurd. Buiten, in volle zon, wordt het simpele wit-zwarte kleedje dan ook een prachtig kleurenpalet...

En zo gaat Lien gezwind haar volgende levensjaar tegemoet !!

Back to school in Lux

Naar jaarlijkse traditie vertrokken de dochters deze ochtend weer in een nieuwe zelfgemaakte outfit naar school. Voorlopig dragen ze nog steeds het liefst kleedjes, dus besloot ik de onlangs gelanceerde Lux jurk van Bel'Etoile te maken.

Toen we enkele weken geleden bij vrienden in Herentals op bezoek gingen, maakten we een omweg langs de Stoffenstraat in Kasterlee, speciaal om de populaire magische toverstof eens in het echt te bekijken en te zien hoe ze van kleur verandert dankzij uv-licht.

Ook in de schaduw, of met de zon nog achter de wolken, fladderen de vlinders mooi gekleurd rond.

De foto van het niet-verkleurde kleedje maakten we gisteravond net voor het helemaal donker werd, maar zelfs dan zag je na een tijdje nog lichtroze en -blauwe vlindertjes. Ik ben wel benieuwd hoeveel wasbeurten dit gaat blijven duren.

Lien besloot om haar toverstof te bewaren voor een andere gelegenheid, dus dook ik in mijn stoffenkast voor een andere lap tricot. De Vintage kitten van de Melkbrigade won ik enkele jaren geleden bij Bambiblauw. Het kostte me heel wat puzzelwerk om de jurk uit een lap van 1m te krijgen, zeker omdat ik toch ook wel wat op de positie van de poesjes wou letten. Uiteindelijk is het me gelukt om de bovenste rij kittens van zowel het bovenpand als rokdeel rechtop te laten staan. Op de rug staat die rij ondersteboven, maar het aantal volledige beestjes is zo wel maximaal.

Ik had echter niet meer voldoende stof om de mouwboordjes er nog uit te krijgen, dus kocht ik boordstof in hetzelfde okergeel als de elastiek en de halsband van de poezen.

Deze keer probeerde ik ook eens de halsafwerking van Juffrouw Kersjes en gebruikte hiervoor de mooie zelfkant.

En dan natuurlijk ook nog enkele woordjes van lof over het Lux-patroon. Het is een veelzijdig patroon, met een heel duidelijke handleiding. Deze keer koos ik voor de jurk uit 2 delen (en met een kleurrijke elastiek breng je gemakkelijk wat contrast aan), maar ook een jurk uit 1 deel en een (korte) jumpsuit behoren tot de opties. Het patroon van de damesversie ligt ook al overgetekend klaar.

Op basis van de matentabel had ik "maar" maten 128 en 140 nodig (voor de bijna 9- en 11-jarigen), maar wel de lengte van een maat groter. Een mailtje naar Isabel bevestigde mijn conclusie, en ik kreeg er een uitgebreide uitleg bij hoe ik het best kon verlengen.

Koppig als ik was, tekende ik alles toch een maatje groter over (zowel lengte als breedte). De kleedjes zijn inderdaad nog wat aan de ruime en lange kant, en hoewel we volgens de weermannen nog een mooie nazomer krijgen (waar was die zon vandaag?), zou het toch fijn zijn als ze ook volgende zomer nog gedragen kunnen worden...

Ondertussen legt Isabel de laatste hand aan een extra patroondeel voor lange mouwen bij de Lux. Dus kan ik het patroon ook ineens gebruiken om nog een (of meerdere) winterversie(s) te maken. Dubbele win-win !!

Eindelijk eens een Tinny

Tegelijk met deze 2 panelen kocht ik bij Bambiblauw nog een 3e paneel voor een extra kleedje voor Lien. Maar aangezien ik al zo moest puzzelen om er voor haar nog een simpel A-lijntje uit te krijgen, bleef de lap liggen. Ter voorbereiding van het Malle naaiweekend zocht ik stofjes bij mekaar, en kwam ik het paneel terug tegen. Ik besloot er een Tinny van te maken en zou bij het pop-up winkeltje wel een bijpassend effen katoentje kopen. Uiteindelijk reed ik het laatste uurtje op zondag nog naar de braderie opening van De Fabrik voor een stofje.

Het Tinny patroon bestaat al enkele jaren, maar ik maakte het nog niet eerder. En nu heb ik daar toch wel spijt van, want voor Lien had ik al de grootste maat nodig (11-12 jaar). Van lengte mag ze dit zeker hebben, maar de zijnaden nam ik over de volledige lengte van het bovenstuk toch een dikke centimeter in aan weerszijden.

Ik koos voor de eenvoudige versie met een bovenstuk uit 1 deel en aangeknipte mouwtjes. De rok is de variant met stolpplooien. Om het kleedje toch wat extra te geven, voegde ik een Peter Pan kraagje toe. Dat was bij de vorige kleedjes in paneelstof ook een leuk detail.

Ik ben best blij met de stoffencombinatie. Het bovenstuk kreeg ik nu gemakkelijk uit het paneel, en het effen katoentje past er mooi bij van kleur. Alleen kreukt dat verschrikkelijk hard (pas gestreken voor de fotoshoot).

Olga top

In de vorige blogpost beloofde ik al dat ik nog Olga tops in petto had, en belofte maakt schuld.

Het is een leuk basispatroontje voor een tshirt, met net dat tikkeltje extra. Er wordt een apart boordje aan de mouw gestikt, en ik maakte daar gretig gebruik van om aan 1 mouw een restje van de bliksemschicht, waarin het "merk" van de stof stond, te gebruiken. Dit breekt het geheel een beetje en geeft een mooi contrast. Bij Lien staat de naam Robey sport vooraan, bij Kaat vergiste ik me, en staat het achteraan (en mocht niet op de foto).

Blijkbaar gebruikte ik de panelen net omgekeerd om voor- en achterpand te knippen, maar dat realiseerde ik me pas bij het maken van de foto's.

Een ander leuk detail van de Olga top is de elastiek in de zoom. Maar dat vonden de dochters maar "raar", dus die haalde ik er terug uit.

Stof komt opnieuw uit de kast van M., een vriendin van de schoonmoeder. En ik vermoed dat dat daar al heel lang lag, want Wikipedia en onderstaande tekst leren me dat Robey Sportswear opgericht werd in 1947, en vooral in de jaren 80 hip was. Maar sinds 2012 is het merk aan een comeback bezig, met "gave fashion kleding". Deze Olga's zouden dus zo in hun webshop besteld kunnen zijn (maar zijn dat natuurlijk niet) :-p

ROBEY SPORTSWEAR KLEDING (Bron: Sportus.nl)

Robey is een Nederlands merk van sportkleding en sportschoenen. Het merk werd opgericht in 1947 door de Rotterdamse ondernemer Pieter Bey. De naam Robey is een afkorting van de samenvoeging van Rotterdam en Bey (de achternaam van de oprichter). Het merk glorieerde in de jaren tachtig en is nu weer helemaal terug. In 2012 werd Robey nieuw leven ingeblazen met een missie om de allerbeste voetbalkleding en accessoires te ontwerpen. Onder andere clubs als Sparta Rotterdam, Willem II, Roda JC, PEC Zwolle en FC Groningen speelden in het seizoen 2016-2017 in een tenue van Robey. Ook meerdere amateurverenigingen strijden wekelijks in de kleding van Robey. Naast deze sport- en trainingskleding biedt Robey gave fashion kleding aan welke voor en na het sporten perfect gedragen kan worden. Met deze 'Off The Pitch' fashion kleding scoor je na de wedstrijd! De collectie bestaat uit meerdere jacks, broeken, t-shirts, jassen, polo's en sweaters. Alle producten zijn voorzien van een klavertje vier, want iedereen kan wel een beetje geluk gebruiken! Robey staat voor het nieuwe voetbal dat je eigenlijk al kende. Bloed, zweet en tranen van het lachen.

P.S. Dat klavertje vier moet ik misschien nog toevoegen met flexfolie...

Pippa pants

Tijdens het naaiweekend in Malle stond er een grote tafel met te koop aangeboden stofjes. Uit nieuwsgierigheid ging ik toch even snuffelen, en zag er 2 leuke lapjes French Terry van Wendy. Een fotootje naar de kinderen zorgde voor groen licht om de stoffenkast aan te vullen. Kaat koos de poesjes, Lien was tevreden met de driehoekjes.

Mijn doel in 2018 is om alle stofjes die ik nog bijkoop, zo snel mogelijk te verwerken. Eerste plan was om er Olga shirts van te maken, maar uiteindelijk koos ik voor de vertrouwde Pippa pants.

Die Olga shirts maakte ik ondertussen ook al (je kan er hier al een glimp van opvangen), maar zijn voor een volgende blogpost...

Lekker sportief

Vroeger sportte ik heel veel ((competitie)zwemmen, RPM), maar sinds de komst van de kinderen en verandering van werk reduceerde het aantal sportieve uren tot 0. Op doktersadvies (om mijn rugklachten te verhelpen) startte ik een tijdje geleden over de middag met een uurtje gymnastiek. Sportkledij werd achter uit mijn kleerkast gevist, maar al snel bleek dat die aan vervanging toe is. Bij Delphine zag ik eerder al een zelfgemaakte sportbroek, en ook de Girls in Uniform gingen in mei de uitdaging aan om enkele sportoutfits te maken. Aangezien ik Lieve en Margot op naaiweekend zou zien, besloot ik het erop te wagen zelf ook een outfit te maken (kon ik hen lekker om advies vragen).

Voor de broek koos ik zoals Delphine voor de Eden legging, de high-rise capri length. Omdat ik bij Stoff.be enkel effen sportlycra vond, combineerde ik 2 kleuren. In de broek tekende ik een schuine streep ter hoogte van de knieën. De legging heeft geen zijnaad, dus de streep loopt mooi door. Het was wel even puzzelen om ervoor te zorgen dat de lijn aan de achterkant niet op een onzedige plaats eindigde.

Voor het bovenstuk ging ik voor de Tamarillo top die ik eerder al maakte in jurk-vorm. De kleuren werden omgewisseld, en voor het contrast baseerde ik me op de V-lijnen van de Fenna trui (LMV jan/feb 2018). Ik diepte de onderarmuitsnijding al verder uit, maar in een volgende versie moet dat toch nog wat meer. En ook de boordjes mogen nog wat langer, zodat die mooier aangezet kunnen worden. Nu rimpelt het allemaal een beetje teveel...

De sportoutfit past verrassend goed, maar toch blijft ze voorlopig nog eventjes in de kast liggen. Twee weken geleden liep ik immers een scheurtje in mijn enkelband op, en het genezingsproces zal nog wel enkele weken duren. Begin september starten de gymnastiek lessen terug, en ik hoop de outfit dan snel te kunnen uittesten. Stof voor een extra outfit ligt trouwens al klaar !!