Finn jasje

Het eerste weekend van oktober organiseerde ik opnieuw een naaiweekend voor de Handige Bloesems. Deze keer trokken we naar het Verloren Bos in Lokeren. Op vrijdagavond maakte ik een kadootje voor het dochtertje van een collega. Het oorspronkelijke plan was om opnieuw het Ingeduffeld jasje uit Zo Geknipt te maken, maar aangezien Margot al in januari geboren werd, zou dat al te klein zijn.

Het Finn jasje uit LMV (nov/dec 2016) is heel gelijkaardig, en gaat tot maat 86. Ik paste het wel een beetje aan, door 2x het gewone voorpand te nemen, ipv een grote overlap te maken.

Zo sluit het jasje op middenvoor, en is het volledig omkeerbaar.

De effen kant is een zachte nicky velours die ik al gebruikte voor een sweater voor Lien, voor de binnenkant nam ik een tricot met uiltjes die al even lang in mijn voorraad ligt.

Wachten op een bezoekje deed ik niet meer (niet evident om af te spreken met collega's die vanuit heel Vlaanderen komen). Ik overhandigde het kadootje vorige week op het werk.

Een dag later vertelde papa Toon dat Margot heel mooi staat met het jasje, en dat ze er (gelukkig) nog een tijdje plezier aan gaat hebben. De mouwtjes zullen dus nog wel even omgeslagen blijven, zodat de uiltjes lekker komen piepen.

Een verjaardagskroon voor de meester

Een dikke maand geleden was Lien jarig. Ze mocht dat de dag zelf vieren op school. Ook al wist ze dat de meester een klas-kroon heeft, toch wou ze haar eigen kroon van vorig jaar opzetten. Meester Philippe was blijkbaar onder de indruk, want 's avonds vroeg Lien al of ik zo'n kroon kon maken voor de klas. Ook op de infoavond een dag later bracht de meester het af en toe ter sprake. Normaal maak ik niets op bestelling, maar hiervoor maakte ik graag een uitzondering, wetende dat we die kroon nog dikwijls gaan zien (alle jarigen dit schooljaar, en hopelijk over 2 jaar opnieuw als Kaat in het 6e leerjaar zit). En zo'n kroon zit ook snel in mekaar.

De afwerking van de kroon volgens de tutorial van Riet laat (mits een kleine aanpassing van de tunnel voor de elastiek) perfect toe om hem omkeerbaar te maken. We kozen daarom 2 stofjes die goed bij mekaar passen, en waarvan we hopen dat zowel de jongens als de meisjes er hun favoriet uit kunnen kiezen.

Om die keuze niet te laten afhangen van de leeftijd, maakte ik 2 rondjes in vilt (passend bij beide kanten van de kroon), en zette er in flexfolie een 11 en een 12 op.

Deze kunnen met klittenband bevestigd worden. Ik zette de zachte kant op de kroon, zodat het stukje aan de binnenkant niet stoort.

De kroon was op tijd af voor de volgende jarige op 26 september, maar geraakt nu pas op de blog door een drukke cursusweek op het werk en de organisatie van het 2e naaiweekend van de Handige Bloesems (deze keer in het Verloren Bos in Lokeren). Hopelijk vind ik snel tijd om foto's te maken van en blogs te schrijven over de projecten die daar onder mijn machines uitrolden. Maar eerst genieten van een weekendje Madrid met mama en zus...

Eindelijk een Sunny pants

Het stofje dat ik gebruikte voor het Knip bloesje bleek een veel grotere lap dan ik dacht. Met de fake jumpsuits nog in het achterhoofd, besloot ik om voor mezelf eindelijk ook eens een Sunny pants uit LMV (2/2014) te maken. Die stond al zo lang op mijn lijstje.

De broek zat vrij snel in mekaar, zonder al teveel wijzigingen aan het patroon (2cm verhogen in de rug, en 10cm verlengen). Ze draagt heel comfortabel, ideaal voor een dagje aan zee of naar een pretpark. Gecombineerd met een donkerblauw of bruin tshirt heb ik de broek zelfs al aangedaan naar't werk.

De bedoeling was eigenlijk om ze te combineren met het Knip bloesje als een jumpsuit, maar in tegenstelling tot de versies van de kinderen, vind ik de 2 kledingstukken samen veel te druk.

De broek zal nog regelmatig gedragen worden, het bloesje ook, maar samen, no way! Dus "geniet" maar even van de foto's, want zo ga je me nooit meer de deur uit zien komen...

Watervalhals bloesje uit Knipmode

Bij Davina zag ik een tijdje geleden een tof bloesje met watervalhals passeren. Ik draag mijn Eva jurken en bloesje heel graag omwille van de watervalhals, en wou ook wel eens een ander patroon uittesten. Het bewuste nummer van Knipmode (april 2014) was niet meer in de bib te vinden, maar een medenaaister in de les had het tijdschrift thuis liggen.

Omdat het een heel breed en los model was, negeerde ik het advies om tricot te gebruiken, en haalde een lap viscose uit de kast die ik een jaar of 3 geleden bij Mon Depot kocht. Onderaan koos ik dan wel voor boordstof. Eigenlijk had ik liever turquoise boordstof gehad, want toen ik in de les de stof aan het knippen was, droeg ik een turquoise rok, en merkte iemand op dat dat bloesje nog mooi zou combineren met de rok. Ik moest haar toen gelijk geven, het was mij nog niet eerder opgevallen dat de kleur van de rok ook in de stof voorkwam.

Hoewel de stofjes mooi bij mekaar passen, vind ik dat het bloesje toch niet mooi combineert met de rok. En het ligt niet aan de kleur boordstof die ik uiteindelijk kocht, maar wel aan het model van de rok. Moest die brede boord er niet aan gezeten hebben, en was het een rechter model geweest, dan zou ik de rok en het bloesje samen gedragen hebben.

Het bloesje is de hele zomer in de kast blijven liggen, omdat ik maar geen rok vond waar het wel mooi op past. Maar nu de temperaturen af en toe wat lager zijn ('s morgens op de fiets kan het al behoorlijk fris zijn), draag ik het al eens op een jeansbroek. En dat kan een blauwe zijn, maar evengoed een witte...

Deze combinatie is wel geslaagd, en ik ben best tevreden met het bloesje. Een toffe watervalhals, en aangeknipte mouwtjes passen ook altijd goed !!

Een elfje met ballonnen

Vandaag mochten we weer feest vieren. Kleine meisjes worden groot, en Lien blies al 11 kaarsjes uit op haar taart. Dat verdiende een nieuwe verjaardagsjurk. Bij de Stoffenstraat koos zij een toverstofje met ballonnen. De Lux jurk die ik oorspronkelijk maakte voor de eerste schooldag, mocht nog een weekje in de kast blijven hangen voor dit feest.

Deze versie is de jurk uit 1 deel, waarbij aan de binnenkant een rimpelelastiek vastgestikt wordt. Smocken met een elastische draad op de spoel deed ik al eerder, maar deze versie kende ik nog niet. De eerste rimpelelastiek die ik vond, voelde nogal ruw aan, en liet ik uit schrik dat het te hard zou kriebelen dan ook liggen. Bij de Stoffenstraat verkopen ze hem ook, en die voelde al zachter aan, dus waagde ik het erop. Voorlopig heb ik Lien nog niet horen klagen :-) Ondertussen heb ik de rimpelelastiek ook gezien bij Veritas, en een verdere vergelijkende studie dringt zich op.

De handleiding beschrijft heel duidelijk hoe je deze rimpelelastiek best aanbrengt (net zoals de beschrijving voor de zichtbare elastiek), zelfs met vermelding van steeklengte en -breedte. Zo moet je totaal geen schrik hebben om ermee aan de slag te gaan, en het was dan ook een fluitje van een cent.

Dat de toverstof mooi verkleurt, merkten we al in de stoffenwinkel achter de grote ramen, en zelfs tijdens het verwerken, toen er een streepje zonlicht op mijn naaitafel viel, werden de ballonnen mooi ingekleurd. Buiten, in volle zon, wordt het simpele wit-zwarte kleedje dan ook een prachtig kleurenpalet...

En zo gaat Lien gezwind haar volgende levensjaar tegemoet !!

Back to school in Lux

Naar jaarlijkse traditie vertrokken de dochters deze ochtend weer in een nieuwe zelfgemaakte outfit naar school. Voorlopig dragen ze nog steeds het liefst kleedjes, dus besloot ik de onlangs gelanceerde Lux jurk van Bel'Etoile te maken.

Toen we enkele weken geleden bij vrienden in Herentals op bezoek gingen, maakten we een omweg langs de Stoffenstraat in Kasterlee, speciaal om de populaire magische toverstof eens in het echt te bekijken en te zien hoe ze van kleur verandert dankzij uv-licht.

Ook in de schaduw, of met de zon nog achter de wolken, fladderen de vlinders mooi gekleurd rond.

De foto van het niet-verkleurde kleedje maakten we gisteravond net voor het helemaal donker werd, maar zelfs dan zag je na een tijdje nog lichtroze en -blauwe vlindertjes. Ik ben wel benieuwd hoeveel wasbeurten dit gaat blijven duren.

Lien besloot om haar toverstof te bewaren voor een andere gelegenheid, dus dook ik in mijn stoffenkast voor een andere lap tricot. De Vintage kitten van de Melkbrigade won ik enkele jaren geleden bij Bambiblauw. Het kostte me heel wat puzzelwerk om de jurk uit een lap van 1m te krijgen, zeker omdat ik toch ook wel wat op de positie van de poesjes wou letten. Uiteindelijk is het me gelukt om de bovenste rij kittens van zowel het bovenpand als rokdeel rechtop te laten staan. Op de rug staat die rij ondersteboven, maar het aantal volledige beestjes is zo wel maximaal.

Ik had echter niet meer voldoende stof om de mouwboordjes er nog uit te krijgen, dus kocht ik boordstof in hetzelfde okergeel als de elastiek en de halsband van de poezen.

Deze keer probeerde ik ook eens de halsafwerking van Juffrouw Kersjes en gebruikte hiervoor de mooie zelfkant.

En dan natuurlijk ook nog enkele woordjes van lof over het Lux-patroon. Het is een veelzijdig patroon, met een heel duidelijke handleiding. Deze keer koos ik voor de jurk uit 2 delen (en met een kleurrijke elastiek breng je gemakkelijk wat contrast aan), maar ook een jurk uit 1 deel en een (korte) jumpsuit behoren tot de opties. Het patroon van de damesversie ligt ook al overgetekend klaar.

Op basis van de matentabel had ik "maar" maten 128 en 140 nodig (voor de bijna 9- en 11-jarigen), maar wel de lengte van een maat groter. Een mailtje naar Isabel bevestigde mijn conclusie, en ik kreeg er een uitgebreide uitleg bij hoe ik het best kon verlengen.

Koppig als ik was, tekende ik alles toch een maatje groter over (zowel lengte als breedte). De kleedjes zijn inderdaad nog wat aan de ruime en lange kant, en hoewel we volgens de weermannen nog een mooie nazomer krijgen (waar was die zon vandaag?), zou het toch fijn zijn als ze ook volgende zomer nog gedragen kunnen worden...

Ondertussen legt Isabel de laatste hand aan een extra patroondeel voor lange mouwen bij de Lux. Dus kan ik het patroon ook ineens gebruiken om nog een (of meerdere) winterversie(s) te maken. Dubbele win-win !!

Eindelijk eens een Tinny

Tegelijk met deze 2 panelen kocht ik bij Bambiblauw nog een 3e paneel voor een extra kleedje voor Lien. Maar aangezien ik al zo moest puzzelen om er voor haar nog een simpel A-lijntje uit te krijgen, bleef de lap liggen. Ter voorbereiding van het Malle naaiweekend zocht ik stofjes bij mekaar, en kwam ik het paneel terug tegen. Ik besloot er een Tinny van te maken en zou bij het pop-up winkeltje wel een bijpassend effen katoentje kopen. Uiteindelijk reed ik het laatste uurtje op zondag nog naar de braderie opening van De Fabrik voor een stofje.

Het Tinny patroon bestaat al enkele jaren, maar ik maakte het nog niet eerder. En nu heb ik daar toch wel spijt van, want voor Lien had ik al de grootste maat nodig (11-12 jaar). Van lengte mag ze dit zeker hebben, maar de zijnaden nam ik over de volledige lengte van het bovenstuk toch een dikke centimeter in aan weerszijden.

Ik koos voor de eenvoudige versie met een bovenstuk uit 1 deel en aangeknipte mouwtjes. De rok is de variant met stolpplooien. Om het kleedje toch wat extra te geven, voegde ik een Peter Pan kraagje toe. Dat was bij de vorige kleedjes in paneelstof ook een leuk detail.

Ik ben best blij met de stoffencombinatie. Het bovenstuk kreeg ik nu gemakkelijk uit het paneel, en het effen katoentje past er mooi bij van kleur. Alleen kreukt dat verschrikkelijk hard (pas gestreken voor de fotoshoot).