Louisa Dress for women - pattern tour by Compagnie M.

Jullie zagen het misschien al op andere social media kanalen. Maandag was de release van de tiener- en damesversie van de Louisa jurk, het populairste patroon van Compagnie M. Marte omschrijft het patroon als volgt:

The Louisa dress by Compagnie M. is a vintage inspired pattern with a modern twist. Unique pockets and two sleeve options make this a versatile pattern. Add lining according to the season and enjoy this pattern the whole year round.

Ik was bij de gelukkigen die aanwezig mochten zijn op de testersdag half november. Wel wat spannend op voorhand... Ga ik iemand kennen? Krijg ik dat kleedje op 1 dag af? Is dat model wel iets voor mij? Moet ik veel aanpassen? Deze en nog veel meer twijfels staken de kop op. Maar ik zette ze naast me neer en op een vroege zondagochtend trok ik samen met Laura en Katrien richting Bar Stark in Deurne. Het patroon had ik al overgetekend (voorzien van 2cm extra in de taille), en uit een stuk baalkatoen van de Ikea knipte ik het bovenste gedeelte tot aan de heupenlijn (zowel taille- als heupenlijn staan over de volledige breedte van het patroon getekend, hoe handig om niet op zoek te moeten gaan naar die kleine merktekens!). Terwijl vele dames al een pasvorm klaar hadden en in de rij stonden te wachten op de goedkeuring (of aanpassingen) van Marte, stikte ik mijn delen in mekaar. Tegen alle verwachtingen in bleek mijn pasvorm heel goed te zitten, en kon ik nog voor de lunch de schaar zetten in mijn definitieve stofje, een jeansstof met motiefje, speciaal voor de testersdag gekocht op het Stoffencircus in Lommel. Tegen het einde van de namiddag stond het kleedje in mekaar, zonder noemenswaardige aanpassingen (één kleintje, maar dat is ondertussen ook aangepast in het finale patroon). Het was een super-dag met een prachtig kleed als resultaat, al zeg ik het zelf...

Maar nu wat meer details over mijn Louisa, want daarop zitten jullie natuurlijk te wachten... Ik koos de basisversie, zonder zakken, met kapmouwen.

De kapmouwen worden dubbel geknipt, zodat er geen zichtbare naad is. Bij mij lijken ze redelijk vast te zitten, maar dat wijt ik aan mijn jarenlange wekelijkse uurtjes in het zwembad met bredere schouders tot gevolg).

Door de prinsessennaden (en een blinde rits in de rug) valt het kleedje ook achteraan heel mooi, zodat de lengte overal ongeveer gelijk was en amper "recht gemaakt" moest worden (in tegenstelling tot andere kledingstukken).

Voor het eerst stikte ik een blinde zoom in een kledingstuk. Bij zo'n prachtig patroon wou ik die extra moeite wel eens doen.

Ik ben zo enthousiast over mijn Louisa (en kreeg ook al heel wat complimenten), dat de plannen voor een nieuwe versie (of twee) al in mijn hoofd zitten, zeker nu ook de optie om volledig te voeren, voorzien wordt (met ongetwijfeld een heel duidelijke uitleg). Naast een katoenen versie tegen de zomer, ga ik me waarschijnlijk ook eens wagen aan een wollen versie, zoals je een van de komende dagen in de blogtour zal zien passeren :-) En wie weet opteer ik wel voor de kangoeroe zak die de Louisa voor kinderen zo uniek maakt (want hoewel die niet echt mijn ding is/was, heb ik al veel mooie exemplaren gezien en begin ik van gedachten te veranderen)...

Naast de varianten die ik al genoemd heb, voorziet het patroon nog in enkele opties. Ik zet ze even op een rijtje:

  • 2 opties voor de zak: een grote kangoeroe zak, zoals bij het bekende kinderpatroon, of 2 asymmetrische zakken. Of gewoon de basisversie zonder zakken, zoals ik maakte.
  • 2 opties voor de mouwen: een kapmouwtje of ¾ mouwen.
  • Volledig gevoerd of enkel een beleg.
  • En bij de release verraste Marte ons nog met het Peter Pan kraagje.

Ben je nog op zoek naar een feestkleed? Rep je dan naar de shop en koop het patroon nog tot het eind van de week met 10% korting (code LOUISA10). Of schrijf je in voor een workshop onder leiding van Marte herself...