Gitaren

Twee maanden geleden schreef ik al dat er halverwege vorig schooljaar iets was dat Lien triggerde om toch muziekles te gaan volgen (een jaar later dan haar klasgenootjes). Ik maak mezelf wijs dat het volgende naaisel er voor iets tussen zit, en heb toch een beetje spijt dat het meer dan 2 jaar duurde tussen idee en afwerking...

Laten we even bij het begin beginnen, december 2013. 3 jaar geleden vroeg Lien een gitaar van K3 aan de Sint. De heilige man vond dat ze braaf geweest was, en plezierde haar met dit muziekinstrument. De gitaar zat in een mooie roze kartonnen doos, maar ideaal was die niet om ze veilig op te bergen. En toen kwam papa met de vraag of ik geen hoes kon maken.

Uitdaging 1: een geschikt stofje vinden. Ik besloot al snel dat het iets met muziek te maken moest hebben. Tig Belgische en Nederlandse webshops werden bezocht, AliExpress en Etsy doorzocht, maar niets gevonden wat voor 100% onze goesting was. Tot ik nog eens ging kijken bij fabric.com, want de mdh had weer een tripje naar de VS op het programma staan. En daar vond ik het ideale stofje (Jazz Between Friends Guitars Sweet van Robert Kaufman), gitaren in allerlei kleuren op een lichtroze achtergrond. Regelmatig werd de website gecheckt, want het congres was pas enkele maanden later (juni 2014). Twee weken voor vertrek was de voorraad geslonken tot 2.5 yard. Snel plaatste ik de bestelling en werd het hotel verwittigd dat er een pakje zou arriveren vooraleer de gast aanwezig was. Gelukkig geen probleem. Check.

Uitdaging 2: fournituren verzamelen. Langzaamaan groeide het lijstje met eisen. De zak moet heel ver open geritst kunnen worden, dus hadden we een lange rits nodig. En het leek mij handig als er dan, zoals bij vele rugzakken en reiskoffers, 2 wagentjes op de rits zitten. Bij AliExpress vond ik lange witte ritsen in een pakketje van 20 stuks. Alleen bleken die bij aankomst slechts 1 wagentje te hebben. Over en weer mailen met de verkoper resulteerde in beloftes die nooit nagekomen werden. Uiteindelijk kocht ik bij Tasjke & Co (een webshop die er jammer genoeg mee gestopt is) een fuchsia rits aan de meter met losse wagentjes. Check. Tassenband in de juiste kleur lag al in mijn kast. Volgende obstakel: d-ringen, musketonhaken en een schuifgesp in dezelfde breedte als de tassenband, zodat ik een verstelbare riem kon maken. Online swingden de prijzen de pan uit (€5 voor een musketonhaak? No way! K-bas kende ik toen nog niet). Een fourniturenkraam op het Stoffencircus in Genk had betaalbare exemplaren. Check. We zijn ondertussen november 2015.

Uitdaging 3: een patroon tekenen. De schoonzus heeft enkele gitaren en bijhorende zakken. Ik mocht er eentje lenen om van te vertrekken. Ideaal. Toch bleef die maanden liggen. Tot ik advies inwon bij de naaijuf en ik er in de les aan mocht werken. Na de kerstvakantie (januari 2016) begon ik er dan eindelijk aan. Contouren van de gitaar werden overgenomen, dikte van de zak bepaald, en plaats van de voorzak (voor partituren en andere papieren) en binnenzakje (voor het plectrum) aangeduid.

Uitdaging 4: patroon aan de voorzak en zijkant mooi laten doorlopen. Aangezien de gitaren in verschillende kleurencombinaties en volgordes voorkwamen, was het een enorm gepuzzel om alle gitaren te laten overeenkomen. Ettelijke keren begon ik opnieuw, omdat ik toch weer iets over het hoofd gezien had. Na twee halve naailessen (en thuis een avondje puzzelen) zette ik de schaar erin. Anderhalve yard bleek wel heel nipt te zijn. In het zijpand was een extra naad nodig, maar gelukkig amper zichtbaar. Voor de binnenkant tornde ik een babyslaapzak helemaal los (die hebben we niet meer nodig), en profiteerde van het feit dat die goed gewatteerd was.

Maart 2016, na 2 maanden zwoegen met (letterlijk) bloed, zweet en tranen, was de gitaarzak eindelijk klaar. Lien was dolgelukkig! De gitaar werd onmiddellijk terug boven gehaald, partituren en plectrum in de daarvoor bestemde zakjes gestoken, en volop getokkeld !!

Het maken van de gitaarzak was een proces van lange adem, er een blogtekst over schrijven een (bijna) even moeilijke bevalling (de foto's dateren van 1 mei)...

De gitaar van K3 zal niet gebruikt kunnen worden in de muziekles (het duurt veel te lang om ze te stemmen, en het mooie geluid is van korte duur), maar ik hoop dat ze toch voor dit instrument kiest, en dat de eerste echte gitaar een mini-variant is die nog in de zak past. Dan gaat ze er toch nog enkele jaren plezier aan beleven...

Vergeten jullie mijn give-away niet?