Back to school in Lux

Naar jaarlijkse traditie vertrokken de dochters deze ochtend weer in een nieuwe zelfgemaakte outfit naar school. Voorlopig dragen ze nog steeds het liefst kleedjes, dus besloot ik de onlangs gelanceerde Lux jurk van Bel'Etoile te maken.

Toen we enkele weken geleden bij vrienden in Herentals op bezoek gingen, maakten we een omweg langs de Stoffenstraat in Kasterlee, speciaal om de populaire magische toverstof eens in het echt te bekijken en te zien hoe ze van kleur verandert dankzij uv-licht.

Ook in de schaduw, of met de zon nog achter de wolken, fladderen de vlinders mooi gekleurd rond.

De foto van het niet-verkleurde kleedje maakten we gisteravond net voor het helemaal donker werd, maar zelfs dan zag je na een tijdje nog lichtroze en -blauwe vlindertjes. Ik ben wel benieuwd hoeveel wasbeurten dit gaat blijven duren.

Lien besloot om haar toverstof te bewaren voor een andere gelegenheid, dus dook ik in mijn stoffenkast voor een andere lap tricot. De Vintage kitten van de Melkbrigade won ik enkele jaren geleden bij Bambiblauw. Het kostte me heel wat puzzelwerk om de jurk uit een lap van 1m te krijgen, zeker omdat ik toch ook wel wat op de positie van de poesjes wou letten. Uiteindelijk is het me gelukt om de bovenste rij kittens van zowel het bovenpand als rokdeel rechtop te laten staan. Op de rug staat die rij ondersteboven, maar het aantal volledige beestjes is zo wel maximaal.

Ik had echter niet meer voldoende stof om de mouwboordjes er nog uit te krijgen, dus kocht ik boordstof in hetzelfde okergeel als de elastiek en de halsband van de poezen.

Deze keer probeerde ik ook eens de halsafwerking van Juffrouw Kersjes en gebruikte hiervoor de mooie zelfkant.

En dan natuurlijk ook nog enkele woordjes van lof over het Lux-patroon. Het is een veelzijdig patroon, met een heel duidelijke handleiding. Deze keer koos ik voor de jurk uit 2 delen (en met een kleurrijke elastiek breng je gemakkelijk wat contrast aan), maar ook een jurk uit 1 deel en een (korte) jumpsuit behoren tot de opties. Het patroon van de damesversie ligt ook al overgetekend klaar.

Op basis van de matentabel had ik "maar" maten 128 en 140 nodig (voor de bijna 9- en 11-jarigen), maar wel de lengte van een maat groter. Een mailtje naar Isabel bevestigde mijn conclusie, en ik kreeg er een uitgebreide uitleg bij hoe ik het best kon verlengen.

Koppig als ik was, tekende ik alles toch een maatje groter over (zowel lengte als breedte). De kleedjes zijn inderdaad nog wat aan de ruime en lange kant, en hoewel we volgens de weermannen nog een mooie nazomer krijgen (waar was die zon vandaag?), zou het toch fijn zijn als ze ook volgende zomer nog gedragen kunnen worden...

Ondertussen legt Isabel de laatste hand aan een extra patroondeel voor lange mouwen bij de Lux. Dus kan ik het patroon ook ineens gebruiken om nog een (of meerdere) winterversie(s) te maken. Dubbele win-win !!